Skip links
Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği; Doğumdan ergenlik çağına kadar çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının önemini kavraması, yaşamlarının büyüme ve gelişme döneminde bulunan 0-18 yaş arası çocuk ve gençlerin çürüksüz bir yaşama başlamaları için en önemli adımdır. Pedodontisler yani çocuk diş hekimleri; bu süreçte bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve ağız ve diş sağlığını korumak için durumlarda koruyucu ve önleyici diş tedavileri uygular. Bebek, çocuk ve genç diş sağlığı ile ilgili en çok merak edilenlere aşağıda ulaşabilirsiniz.

Bebeğimi ne zaman diş hekimine götürmeliyim?

Bebeğinizin ilk diş hekimi ziyareti süt dişleri sürmeye başladığında olmalıdır. Bu ziyaret sırasında diş hekiminiz bebeğinizin ağız ve diş bakımı hakkında gerekli bilgileri sizlerle paylaşacaktır.

Bebeğimin dişlerini temizlemeye ne zaman başlamalıyım?

Bebeğinizin dişlerini, sürmeye başladığı andan itibaren her beslenmeden sonra temizlemelisiniz. Bu işlemi yaparken bir gazlı bez veya yumuşak ve ufak başlı bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş macunu kullanımı hakkında hekiminiz, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları ve diş sağlığına göre sizi bilgilendirecektir.

Parmak Emme Alışkanlığı

Çocuk Diş Hekimliği

Erken çocukluk çağı çürüğü (Biberon çürüğü) nedir? Nasıl oluşur?

Bebeklerin daha rahat uykuya dalması için sürdürülen gece beslenmeleri(biberon, anne sütü…)’nin ardından, diş üzerinde biriken ve uyku sırasında temizlenemeyen artıklar bakteri oluşumuna ve en nihayetinde de dişlerde büyük harabiyetle birlikte biberon çürüğüne neden olmaktadır.

  • Uyku esnasında mama, süt veya şekerli içeceklerle beslenme,
  • Ortak kaşık veya emzik kullanımı,
  • Dudaktan öpmek,
  • Annenin veya bakıcının tükürüğü ile temas edilmesi, erken çocukluk çağı çürüğü oluşumu ile ilişkilidir. Bu çürüklerin oluşmasını önlemek için beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli, beslenmenin ardından ağız ve diş temizliğini sağlamak için mutlaka su içirilmelidir. Buna ek olarak yumuşak bir bez yardımıyla bebeklerin dişleri düzenli bir şekilde temizlenmelidir.

Çocuklarda yapılan süt dişi tedavileri nelerdir?

Süt dişlerinde görülen çürüklerde de yetişkinlere uygulanan dolgu, kanal tedavisi ve çekim işlemleri uygulanabilir. Dişteki çürüğün durumu, alttan gelecek daimi dişin sağlığı ve çocuğunuzun yapılması gereken tedavilere uyumu göz önünde bulundurularak hekiminiz çocuğunuza uygun tedavi konusunda sizinle birlikte karar verecektir. Süt dişleri, daimi dişlere rehber görevi gördükleri için süt dişinin çekilmesi yaşanılan sağlık sorunlarında en son tercih edilen tedavi yöntemidir. Konusunda uzman bir pedodontistin ayrıntılı tetkikinin ardından eğer mevcutta bulunan süt dişi daimi dişin sağlığı için bir tehdit oluşturuyorsa süt dişinin çekimi ve ardından daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu planlaması yapılmalıdır.

Çocuklarda diş çürüklerini önlemek için yapılan koruyucu uygulamalar nelerdir?

Düzenli diş hekimi kontrolü ve dişlerin düzenli olarak günde iki kez fırçalanmasına ek olarak koruyucu tedavilere (flor ve fissür örtücü uygulamaları) başvurulabilir.

Florür; vücudumuzda kemik ve dişlerde bulunan önemli bir mineraldir.

  • Çürüğe neden olan asitlere karşı dişlerin direncini artırır,
  • Çürük yapıcı bakterilerin yapısını bozar ve
  • Başlangıç çürüklerini durdurur.

Çocuğunuzun yaşı, beslenme alışkanlıkları ve diş sağlığı durumu değerlendirerek alması gereken uygun flor dozunu ve diş macunundaki flora ek olarak gerekli durumlarda jel ve vernik uygulamaları hakkında bilgileri hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Fissür örtücü; süt ve daimi dişlerin çiğneme yüzeylerindeki fissür adı verilen girinti çıkıntıların akıcı kıvamda koruyucu bir dolgu malzemesiyle örtülenmesidir.  Diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadığından ağrısız ve kısa süren bir işlemdir. Dişlerin sürdüğü ilk aylarda yapılması dişin korunması açısından oldukça önemlidir.

  • Süt azı dişleri: 2-3 yaş
  • Daimi birinci büyük azı dişleri: 5-7 yaş
  • Daimi ikinci küçük azı dişleri: 11-13 yaş
Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuklarda günlük diş bakımı nasıl olmalıdır?

Çocukların ilk dişleri sürdükten itibaren gazlı bir bezle ya da parmak fırça ile temizleme işlemi yapılmalıdır. Diş sayısının artması ile birlikte yumuşak kıllı bir diş fırçası ve hekiminizin önerdiği uygun dozda florlu diş macunu ile fırçalama devam ettirilmelidir.

Çocuklarda dişleri etkileyen travma sonrasında ne yapılmalıdır?

Dişlerde veya yumuşak dokuda hasara sebep olan travmalardan sonra en kısa sürede bir diş hekimine, mümkünse bir pedodontiste başvurulmalıdır. Özellikle dişin yerinden çıktığı ya da kırıldığı durumlarda diş hekimine ulaşma süresi oldukça önemlidir. Böyle bir durumda kırılan veya yerinden çıkan dişin süt içerisinde saklanarak en kısa sürede hekime ulaştırılması yapılacak tedavi başarısını çoğu durumda artırmaktadır. Ebeveynlerin sakin ve açık bir şekilde hekime durumun nasıl, ne zaman ve nerede gerçekleştiğini anlatması gerekmektedir. Çocuğun genel sağlığı hakkında bilgilerin eksiksiz olarak hekime iletilmesi oldukça önemlidir.

Çocuk Diş Hekimliği

Tıkla
Sürükle