Çocuklarda Ağız Solunumu
Çocuklarda Ağız Solunumu
Ağız solunumu, burundan nefes alamama sonucu edinilen bir alışkanlıktır. Birden fazla ortodontik probleme yol açması nedeniyle ağız solunumunun çok küçük yaşlarda saptanması çok büyük önem arz etmektedir. Çocuklarımızda bebeklikten itibaren nefes yolunun kontrolü çok önemlidir, saptadığımız en ufak ağız solunumu belirtisinde sorunun kaynağının teşhisi ve gerekli tedavi için mutlaka kulak, burun ve boğaz uzmanlarına danışmak gerekir. Ağız solunumu yapan çocuklar genellikle uyurken ağzı açık uyuma veya horlama, dikkatle birşey dinlerken veya izlerken yani odaklanma anlarında ağzın açık olması, ağzının suyunun çok fazla akması ile dikkat çekebilir.
Bu sebeple üst damak kubbesi daralır, üst çenede daralma sonucu üst arka dişler aşağıya uzar ve alt dişlerle erken temas yaratır. Arka dişlerde görülen erken temas kişinin uzun ve dar bir yüze sahip olmasına sebep olacağı gibi, ön taraftaki dişlerin kapanmaması sonucu ön açık kapanışa yol açar. Ön açık kapanışa sahip hastalarda ise mutlaka dil itimi gelişir ve hatta yanlış yutkunma alışkanlıkları bile görülebilir.
Bu tip sorunlar iskeletsel sorunlar olması dolayısıyla ortodontik tedavileri küçük yaşlarda çene tedavileri gerektirir. Yetişkinlerde ise zorlu kamuflaj tedavileri veya çene ameliyatı tedavileri gerektirebilecek bozukluklar ile karşımıza çıkar.