Parmak Emme Alışkanlığı
İçindekiler
ToggleUzun süreli emzik kullanımı ve parmak emme alışkanlığı diş yapısının bozulmasına neden olur mu?
Uzun süreli emzik kullanımı diş diziliminin olumsuz etkilenmesine ve konuşma bozukluklarına neden olabilir. Parmak emme alışkanlığı, derin damak oluşumu, konuşma bozukluğu ve üst ön dişlerin daha çok öne çıkması ve alt ön dişlerin arkaya doğru kaymasına neden olur. Bu iki alışkanlık hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin yapısını olumsuz etkileyeceği için en kısa sürede bu alışkanlıkların bırakılması ve hali hazırda oluşmuş bozuklukların düzeltilmesi amacıyla pedagogdan ve pedodontistten destek alınması gerekmektedir.
Parmak Emme Alışkanlığı
Parmak emme alışkanlığı emzirme dönemindeki çocuklarda sıklıkla görülebilen bir alışkanlıktır. Fakat bu alışkanlığın 3 yaş sonrasında görülmesi çenelerde ve dişlerde emme kuvvetine bağlı olarak görülecek şekil bozuklukları yaratır. Üst ön dişlerde fırlaklık, üst çenede darlık, üst ön dişlerin alt ön dişleri örtememesi sonucu oluşan ön açık kapanış durumu ortaya çıkar. Parmak emme alışkanlığının sıklığı, kaç yaşına kadar devam ettiği ve parmak emme şekli ile bağlantılı olarak karşımıza çıkacak ortodontik problemlerin şiddeti değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle çocuklarda farkettiğiniz parmak emme ve fazla biberon ve emzik kullanımı durumlarında mutlaka bir ortodontiste danışmak gerektiğini unutmayın.
Tedavisi; Öncelikle telkin yoluyla alışkanlığı bıraktırmak denenir. Ortodontist ve hasta arasında etkili bir iletişim sonucu alışkanlığın bırakılması söz konusudur. Parmak emme alışkanlığı erken yaşlarda terk edilirse çenelerde ve dişlerde görülen bozukluklarda kendiliğinden düzelmeler görülebilir.
Telkin yolu ile başarılı olamadığımız durumlarda, alışkanlık kırıcı apareylerin geçici süreyle damakta parmağın yerleştiği bölgede engel oluşturacak şekilde daimi yapıştırılması ile alışkanlık terk edilir. Fakat alışkanlığın terk edilmesi yeterli değilse ve alışkanlık çene problemlerine yol açmışsa, parmak emme hareketinin sebep olduğu üst çene darlığı ve ön açık kapanış durumu, büyüme çağındaki hastalarda çene tedavileri ile iyileştirilir.
Zaman zaman çocukluk döneminde parmak emme alışkanlığına sahip olması nedeniyle üst çene darlığı ve ön açık kapanış durumu oluşup farkedilmemiş, yetişkin dönemde dişlerinin kapanmaması şikayetiyle kliniklerimize başvuran hastalarla da karşılaşmaktayız. Bu şekilde gelişim çağı tamamlanmış yetişkin hastalarda ise, problemin şiddetine göre, bu tip çene problemlerinin tedavisi ortognatik cerrahi tedavisi olarak isimlendirdiğimiz çene ameliyatları gerektirebilir veya şiddeti az ise diş çekimli kamuflaj tedavileri ile çözülebilir.