Çocuk Diş Tedavileri
İçindekiler
ToggleSüt Dişi Tedavileri
Beslenme ve ağız hijyenine dikkat etmeyen çocuklarda sıklıkla diş çürüklerine rastlanmaktadır. Var olan diş çürükleri sebebiyle çocuklarda yeme problemleri ve büyüme geriliği görülebilmektedir. Dolayısıyla süt dişlerinde çürükler de “nasıl olsa yerine yenisi gelecek” yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Süt dişlerinde de aynı kalıcı dişler gibi birçok tedavi alternatifi bulunmaktadır.
Süt Dişi Dolgusu
Çürük sebebiyle diş yüzeyinde oluşan madde kaybının çok büyük olmadığı durumlarda, dişteki çürük doku uzaklaştırılıp renkli ya da diş renginde kompozit materyallerle süt dişi dolguları yapılmaktadır. Süt dişlerindeki çürükler erken dönemde tedavi edilmediği takdirde; çocukların ağrı ile çok küçük yaşlarda tanışmasına, gelecekte bazı fobilerinin oluşmasına ve en önemlisi alttan gelecek kalıcı dişlerde bir hasar oluşumuna neden olabilir.
Süt Dişi Amputasyon Tedavisi
Çürüğün, dolgu ile tedavi edilen dişlere kıyasla daha derin olduğu durumlarda (dişin sinir dokusunun etkilenmeye başladığı durumlar) eğer dişin sinir dokusu tamamen hasar görmemişse, amputasyon tedavisi yapılmaktadır. Diş üzerindeki çürük temizlendikten sonra sinir dokusunun etkilenmiş kısmı kaldırılarak, dişin köklerine uzanan sağlıklı sinir dokusunun ise üzeri özel materyallerle kapatılarak dişin dolgusu tamamlanır. Halk arasında yarım kanal tedavisi olarak da bilinen bu tedavi dişin canlılığının devam etmesini sağlar. Kanal tedavisi öncesi son acil çıkıştır😊
Süt Dişi Kanal Tedavisi
Alttan gelen daimi dişe zarar vermediği sürece süt dişleri mümkün olduğunca ağızda tutulmalıdır. Bu süreyi uzatmak için dişin köklerinde bulunan sinir dokusunun da etkilendiği durumlarda süt dişlerine kanal tedavisi yapılabilmektedir. Bu durumlarda hastanın şikayeti, dişin radyografik muayenesi (röntgende alttan gelen daimi dişi etkileyecek derecede bir enfeksiyon yoksa), dişin ağız içinde görünen kron dediğimiz kısımdaki madde kaybı miktarı, dişin düşme yaşı ve hastanın uyumu gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak tedaviye karar verilmektedir. Süt dişi kanal tedavileri, yetişkinlerdeki gibi uzun süreli ve ağrılı bir işlem değildir aksine çok daha kısa sürede (bazen tek seansta) yapılır.
Süt Dişi Çekimi
Birçok alternatif süt dişi tedavisi olmasına rağmen bu tedavilerin başarılı olmadığı ya da yapılamadığı durumlarda son tedavi yöntemi olarak süt dişinin çekimine karar verilir. Bazı akut durumlarda (yüzün şişmesi, gece uykudan uyandıran ağrı vb.) dişin çekiminden önce ilaç kullanımı gerekliliği ile ilgili diş hekiminiz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Fissür Örtücü Uygulaması
Fissür Örtücü Uygulaması
Süt ve daimi azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan “fissür” adı verilen girinti ve çıkıntıların akıcı kıvamda bir koruyucu dolgu malzemesi ile örtülenmesi işlemidir. Uygulama sırasında diş yüzeyinden herhangi bir aşındırma yapılmadığı için ağrısız ve kısa süren bir işlemdir. Dişlerin sürdüğü ilk aylarda yapılması dişin korunması açısından oldukça önemlidir.
- Süt azı dişleri: 2-3 yaş
- Daimi birinci büyük azı dişleri: 5-7 yaş
- Daimi ikinci küçük azı dişleri: 11-13 yaş
Flor Uygulaması
- Florür; vücudumuzda kemik ve dişlerde bulunan önemli bir mineraldir.
- Flor diş minesinin yapısına katılarak dişin çürüklere karşı daha dayanıklı ve güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda çürüğe neden olan asitlere karşı dişlerin direncini artırır, çürük yapıcı bakterilerin yapısını bozar ve başlangıç çürüklerini durdurur.
- Diş hekiminiz çocuğunuzun yaşı, beslenme alışkanlıkları ve diş sağlığı durumunu değerlendirerek; kullandığı diş macunundaki flora ek olarak gerekli durumlarda klinikte flor uygulamaları önerebilir.
Çocuk Kaplamaları (Paslanmaz Çelik Kron)
Çocuk Kaplamaları (Paslanmaz Çelik Kron)
Çürük veya yapı bozukluğu sebebiyle aşırı madde kaybı bulunan dişlerde paslanmaz çelik kronlar kullanılmaktadır. Çürük doku uzaklaştırılıp, diş hazırlandıktan sonra dişe uygun boyutta kron seçilerek tek seansta yapıştırılmaktadır.
Metal renkte görünüme sahip olan bu kronlar estetik olarak çok iyi olmasa da klinik başarıları oldukça yüksektir.
Yer Tutucular
Düşme zamanından önce çeşitli sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine yapılan sabit veya hareketli apareylere yer tutucu adı verilmektedir.
Yapım amaçları, kaybedilen dişlerin yerine komşu dişlerin kaymasını önleyerek çapraşıklıkların ve kapanış bozukluklarının oluşmasını önlemek; aynı zamanda çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını düzeltmektir.
Çekilen diş sayısı, ağızdaki diğer dişlerin konumu, hastanın yaşı gibi kriterler göz önüne alınarak bu apareyler sabit veya hareketli olarak tasarlanabilmektedir. Diş çekiminden 1 hafta-10 gün sonra (çekim bölgesi iyileştiğinde) ilgili bölgeden ölçü alınıp yer tutucu aparey planlanmaktadır.
Diş Renklenmeleri
Bebeklik döneminde kullanılan demir ilaçları, ağız florasında bulunan kromojen bakteriler gibi çeşitli faktörler sebebiyle dişler üzerinde renklenmeler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda klinik ortamında polisaj adı verilen temizleme ve parlatma işlemleri ile dişler üzerindeki renklenmeler kolaylıkla temizlenebilir. Sonrasında bu renklenmelerin yeniden oluşmaması için sebebe bağlı olarak diş hekiminizin verdiği önerilere uymanız son derece önemlidir.
Travma
Dental travma; dişin yanı sıra diş eti, dil, dudak gibi yumuşak dokuları da içeren bir yaralanma türüdür. Çocuk hastalarda genellikle düşme, çarpma, trafik kazaları, spor yaralanmaları ve oyun kazaları sebebiyle görülebilmektedir. Bu tip yaralanmalarda vakit kaybetmeden bir diş hekimine, mümkünse pedodontiste başvurulmalıdır.
Özellikle dişin yerinden çıktığı ya da kırıldığı durumlarda diş hekimine ulaşma süresi oldukça önemlidir. Böyle bir durumda kırılan veya yerinden çıkan dişin süt içerisinde saklanarak hekime ulaştırılması yapılacak tedavi başarısını çoğu durumda artırmaktadır.
Ebeveynlerin sakin ve açık bir şekilde hekime durumun nasıl, ne zaman ve nerede gerçekleştiğini anlatması gerekmektedir. Çocuğun genel sağlığı hakkında bilgilerin eksiksiz olarak hekime iletilmesi oldukça önemlidir.
Kırılan dişlerin kırık kısımları estetik dolgu malzemeleri veya dişin kırık parçası ile restore edilebilir. Yer değiştiren ya da yerinden tamamen çıkan dişler lokal anestezi yapıldıktan sonra yerlerine yeniden yerleştirilebilir, böyle bir durumda bir süre yandaki dişlerden destek alarak dişi sabitlemek gerekebilir.
Hekimin size vereceği önerilere uymalı, gerekli durumlarda verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Her ne kadar diş ve destek doku yaralanmalarında gerekli tedaviler titizlikle yapılsa da geçirilen travmanın şiddetine, hastanın kliniğe geliş süresine, hastanın tedavi süresince hekimin tavsiyelerine uyma derecesine bağlı olarak başarısızlıklar meydana gelebilmektedir.
Travma geçiren diş ve çevre dokuların uzun süre klinik ve radyolojik olarak takip edilmesi çok önemlidir.