Yetişkin Ortodontisi
Yetişkin Ortodontisi
Yetişkin Ortodontisi hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz güzel bir makale yazdık keyifli okumalar dileriz. : ) Yetişkin bireylerde ortodontik tedaviler, dişlerin ve çevre dokuların sağlıklı olması koşuluyla her yaşta gerçekleştirilebilir. Dişleri çene kemikleri içerisinde hareket ettirebilmek için sağlıklı bir kemik dokusuna ve yeterli kemik miktarına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle yetişkinlerde, çocuklardan farklı olarak, bazen periodontoloji uzmanlarıyla (diş ve çevresi dokularla ilgilenen diş hekimliği uzmanlık alanı) işbirliği yaparak tedaviler yürütmemiz gerekebilir. Ancak sonuç olarak, yetişkinlerde de genç hastalarımızda olduğu gibi ortodontik tedavilerle dişlerin yer değiştirmesi mümkündür.
Ayrıca, bazı durumlarda yetişkinlerde ortodontik tedaviler; estetik beklentileri karşılamak adına gerçekleştirilecek gülüş tasarımı işlemleri öncesinde de gerekli hale gelebilir. Daha estetik bir protez yapabilmek için dişlerin yerlerinde değişiklikler sağlamak, protetik tedavileri gerçekleştiren hekimlerin işlerini kolaylaştırdığı gibi hastalarımızın da protetik tedaviler sırasında daha az diş dokusu kaybetmesi için avantajlıdır. Örneğin, alt çenede yıllar önce azı dişini kaybetmiş bir kişide, protez yapımı öncesi, önündeki dişin boşluğuna devrilmiş olan azı dişini dikleştirmek, dişsiz bölgeye komşu iki dişin kesilerek köprü veya kaplama olarak bilinen protez tipinin yapılmasından daha iyidir. Sadece boşluğun olduğu kısma implant yapılmasıyla hastamızın diğer komşu dişlerine hiç zarar vermeden hastamızı dişsiz bölgeden kurtarmamızı sağlar.
Yetişkin Ortodontisi
Yetişkinlerde ortodontik tedavilerin gerekli olduğu bir başka durum ise; kemik desteğini kaybetmiş, sallanan ve sürekli yer değiştiren dişlere sahip olan kişilerde, dişlerin daha fazla yer değiştirmesine engel olmak adına, dişleri tekrar kemik içerisine konumlandırıp dişlerin erken kaybını önlediğimiz durumlardır.
Yetişkin veya çocuk tüm bireylerde, dişleri ilgilendiren bozukluklarda, her yaşta dişlerin çene kemiği içerisinde hareketi ile düzeltim mümkündür. Hastalarımızın estetik beklentileri ve tedavinin gereklilikleri doğrultusunda belirlenecek yöntemlerle (metal braketler, seramik braketler, kapaklı braketler, lingual braketler veya şeffaf plak tedavileri) diş dizimi problemlerinde başarılı ve estetik sonuçlar alınabilir. Yetişkinlerde görülen çene problemleri ise; kişinin yüzünde estetik değişim beklentisi olmaması ve çiğneme fonksiyonunda problem olmaması durumunda, kamuflaj tedavileri dediğimiz tedaviler ile diş dizimizdeki düzeltimlerle gülümseme estetiği sağlanır. Ancak, yüz görünümünü değiştirmek amacı varsa veya çiğneme fonksiyonunda problem varsa, ortognatik cerrahi tedavileri gerekebilir.