Skip links
Braketler takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler!

Braketler takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler!

  • Tellerinizin takıldığı ilk günden itibaren bir hafta kadar dişlerinizde hareketin başlama ağrısını hissedebilirsiniz. Bu ağrı diş çürüklerinin yarattığı diş ağrısından farklı olarak ağrı kesici almanızı gerektirecek bir ağrı değildir, aslında diş hareketinin dişlerinizde yarattığı baskının sonucu daha çok çiğneme sırasında oluşan bir hassasiyettir. Çiğneme yaparken dişlerinizin üzerine basamamak sert şeyleri yemek istememek normaldir fakat tüm alışma süreci boyunca püre veya çorba ile beslenmeniz gerekmez çok sert gıdalar dışında orta yumuşaklıkta gıdaları yavaş ve dikkatli şekilde rahatça tüketebilirsiniz. Dişlerinizi ve tellerinizi unutun ağzınızda olan değişimi sürekli düşünüp kafanızda büyütmeden normalize etmeye çalışın, bolca yiyin ve keyfinize bakın☺️
  • İlk iki gün çok canınızı sıkan bir ağrı olması durumunda, eğer çok ihtiyaç duyarsanız hafif bir ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat lütfen Parasetamol içeren (Parol, Tamol, Minoset, Calpol vb.) ağrı kesiciler tercih ediniz. Diğer ağrı kesiciler diş hareketine engel olabilir.
  • Bunun dışında dudaklarınız ve yanaklarınız tellere alışıncaya kadar ( genellikle tellerinizin takıldığı ilk ay) ağız içerisinde tahrişler veya aft şeklinde yaralar oluşabilir. Ağzınızın içerisinde tahriş olmuş alanlar veya aft şeklinde yaralar oluşursa tuzlu su (1 çaybardağı su/1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlanan) ile gargara yapmanızı öneririz. Ayrıca tahriş olan bölgelere karşılıklı gelerek o alanlara sürtünen ve rahatsız eden tellerin üzerini, hekiminiz tarafından size verilen mum ile kapatabilirsiniz. Bu mumlar her diş fırçaladığınız da ve yemek yediğinizde bulunduğu yerden düşecektir. Kutunuzda bulunan stoktan tekrar tekrar yerleştirebilirsiniz.
  • Tellerinizle yemek yerken lütfen ön dişlerinizle ısırarak yiyecekleri kopartmayınız. Bıçakla keserek veya elinizle küçük parçalara bölüp arka dişlerinizin üzerine atıp çiğneyerek yiyecekleri tüketmeniz hem ön dişlerinizin tedavi süresince hassas olması sebebiyle dişlerinizi korumak adına hem de braketlerinizin kopmaması için gereklidir.
  • Sert gıdalar tellerinizin kopmasına sebep olur bu nedenle tel tedaviniz süresince patlamış mısır, krokan gibi sert gıdalardan, mesir macunu gibi yapış yapış dişlerden temizlenmesi zor gıdalardan uzak durulması; zeytin, kiraz veya erik gibi yiyeceklerin çekirdeklerini dışarda çıkarıp tüketilmesi gerekir. Özellikle Erik🙈 lütfen ağzımıza atıp kütür kütür erik tüketmeyelim ⚠️
  • Kuruyemişlerin ise fındık, badem gibi sert olanlarını tel tedavisinin ilk 3-4 aylık alışma döneminde yenmemesini öneriyoruz, fakat daha sonra tellerinizle yemek yemeğe alıştığınız anda rahatlıkla kuruyemiş tüketebilirsiniz.
  • Tellerde kopma olması durumunda lütfen hekiminize haber veriniz.
  • Tellerde kopmalar genellikle tellerin ilk takıldığı dönemde yiyeceklerin yenmesi sırasındaki tecrübesizlik sebebiyle olabilir fakat ilerleyen dönemlerde sürekli kopmaya devam ediyorsa mutlaka ağız hijyeni alışkanlıklarında sorun var demektir.
  • Tel tedavisi süresince kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği sonrası ve yatmadan önce olmak üzere toplam günde 4 kez diş fırçalanması gerekir. Her bir diş fırçalama seansı sonrası fırçanın temizleyemediği dar ara yüzeyler için mutlaka ara yüz fırçası kullanımı gereklidir. Bu nedenle lütfen kendinize diş fırçası, diş macunu ve arayüz fırçanızı içeren bir kit hazırlayıp tüm geziler ve sosyal ortamlar, okul, iş, araba fark etmeksizin her ortamda mutlaka çantanızda ağız hijyeni kitinizi taşıyın. Lütfen tellerinizin takıldığı ilk gün “Nasıl diş fırçalanır” videomuzu ve “Tellerle ağız hijyeni nasıl sağlanır” videomuzu izleyiniz.
  • Ağız hijyeninizin iyi olmaması durumunda tellerinizin etrafında kalan yiyecek artıkları ağzınızda asidik bir ortam oluşturacağı için, ortamdaki bu asit hem dişlerinizin çürümesine hem de bizim yapışkanlarımızın çözünmesine sebep olmaktadır. Dişlerinizin çürümesi demek dizilimini düzeltmek isterken sağlam dişten olmak demektir yani “kaş yaparken göz çıkarmaktır”. Yapışkanların çözülmesi ise sürekli braketlerin kopmasına sebep olur ki bu da tedavinizin zaman olarak uzamasına, zaman uzadıkça hastanın moral ve motivasyon kaybına ve ayrıca kopan braketlere verilen ekstra ücretler sebebiyle tedavi maliyetinin artmasına sebep olur.
  • Ortodontik tedavi sürecinizde kopan braketler, kırılan-kaybolan apareyler, veya tekrar yapıştırma işlemleri tekrar ücretlendirilir. Başlangıçta ödediğiniz ücret bir aksilik olmaması durumunda tedavinin bütününü kapsar fakat aksilikler yaşanması durumunda ek ücretler çıkacaktır.
  • Tedavi sonrası ise dişlerinizin düzgün halini ömür boyu korumak adına pekiştirme tedavisi ismi verdiğimiz bir koruma süreci başlar.

Bu koruma süreci için genellikle hastalarımızın alt-üst ön dişlerine retainer teli ismi verdiğimiz daimi koruyucu teller ve ortodontik tedaviyi takiben 1.5 yıl boyunca gece yatarken kullanılmasını önerdiğimiz şeffaf plaklar yapılır.

Fakat farklı tedavilerde doktorunuzun önerisine göre farklı pekiştirme apareyleri gerekebilir. Pekiştirme tedavisi sürecinin fiyatlandırması tedavi bitiminde yapılmaktadır ve tedavi fiyatınızın içine dahil değildir.

Lütfen tedavi bitiminde tekrar

“Nasıl diş fırçalanır”

“Nasıl diş ipi kullanılır” ve “Retainer teli olanlar nasıl diş ipi kullanır” konulu videolarımızı izleyiniz.

  • Tedavi bitiminden sonra 6. Ay, 12. Ay ve 1.5. Yıl olmak üzere 3 kez kontrol yapılmalıdır. İlerleyen yıllarda ise retinalarınızın ve dişlerinizin takibi açısından yılda bir kez kontrole gelmeniz önerilir. Çünkü 20 liklerin varlığı veya yaşlanma sırasındaki kemik kaybı nedeniyle zamanla dişlerde değişiklik olabilir bunları kontrol altında tutmak gereklidir.

Ara yüz temizliği nasıl yapılır?

Diş teli ile diş fırçalama nasıl yapılır?

Tıkla
Sürükle