Skip links
Şeffaf plak kullanan hastalarımızın dikkatine!

Şeffaf plak kullanan hastalarımızın dikkatine!

  • 24 saatlik günün yaklaşık 22 saatini plaklarımız ağzımızda geçirmemiz gerekir.
  • Plaklarınızı her çıkardığınızda lütfen direk kutusuna koyup, beslenme işiniz bittiği anda ise mümkünse ağız hijyeni gerekliliklerinizi yapar yapmaz direk zaman kaybetmeden ağzınıza takınız. Her taktığınızda da mutlaka bir tam tur çiğneme yapınız.
  • Plaklarınızı peçeteye çıkarmak gibi bir hatayı bir kez yaparsanız, bunu alışkanlık edinebilirsiniz ve malesef eğer peçeteye plaklarınızı sarma alışkanlığınız olursa bilin ki bir gün mutlaka kaybedeceksiniz:) O nedenle lütfen ilk günden itibaren plakları sadece iki yerde tutalım; ya kutusunda ya ağzımızda;) Peçetelerden lütfen uzak durun, onlar hep çöpe atılırlar, plaklarınız da buna kurban gitmesin:)
  • Tedavinizin ilk haftasında ataşmanlarınızın ağzınızda olmasına alışıncaya kadar, ataşmanlarınız yanaklarınızı tahriş edebilir veya yanlışlıkla dudak içlerinizi ısırmanıza sebep olabilir. Başlangıç sürecinde bunun yaşanması çok normaldir. Daha hızlı adapte olabilmeniz için plaklarınızı ağzınızdan yemekler harici hiç çıkartmamanızı ve ağzınızın içerisinde tahriş olmuş alanlar veya aft şeklinde yaralar oluşursa tuzlu su (1 çay bardağı su/1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlanan) ile gargara yapmanızı öneririz.
  • Plak tedavinizin başlangıcında dişleriniz hareket etmeye başlaması nedeniyle dişlerinizde hareketin sebep olduğu bir ağrı hissedebilirsiniz, bu ağrı çürüklerin sebep olduğu diş ağrısından farklı olarak ağrı kesici kullanmanızı gerektirecek bir ağrı değildir, aslında diş hareketinin dişlerinizde yarattığı baskının sonucu daha çok çiğneme sırasında oluşan bir hassasiyettir. Çiğneme yaparken dişlerinizin üzerine basamamak sert şeyleri yemek istememek normaldir fakat tüm alışma süreci boyunca püre veya çorba ile beslenmeniz gerekmez çok sert gıdalar dışında orta yumuşaklıkta gıdaları yavaş ve dikkatli şekilde rahatça tüketebilirsiniz. Dişlerinizi ve plaklarınızı unutun ağzınızda olan değişimi sürekli düşünüp kafanızda büyütmeden normalize etmeye çalışın, bolca yiyin ve keyfinize bakın☺️
  • İlk iki gün çok canınızı sıkan bir ağrı olması durumunda, eğer çok ihtiyaç duyarsanız hafif bir ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat lütfen Parasetamol içeren (Parol, Tamol, Minoset, Calpol vb.) ağrı kesiciler tercih ediniz. Diğer ağrı kesiciler diş hareketine engel olabilir.
  • Plaklar düzenli kullanıldığı sürece, kullanıma başlanmasından sonra maksimum 3-4 gün içerisinde dişlerinizdeki ağrılarınız tamamen geçecektir. Eğer ağrı yapıyor diye plaklarınızı sık sık çıkarırsanız veya yemek molalarınızı uzatırsanız alışma süreciniz uzayacaktır.
  • Normal şartlarda su harici tüm içecek ve yiyeceklerde plaklar çıkartılmalıdır. Fakat her içecekte çıkarmak plaklarınızın günlük takma süresini çok kısaltacaksa eğer, ılık veya soğuk olan (70 dereceyi geçmeyen ısılar) ve şekersiz olan içecekleri plaklarınızla içebilirsiniz. Fakat plaklarınızın rengi ve kokusu içeceğiniz içeceğin renginden ve tadından etkilenebilir. Fakat plaklarınızın temizliğini daha sık gerçekleştirerek bu durumun önüne geçilebilir veya plak temizleme tabletleri kullanılabilir.
  • Plaklarınızı ufak atıştırmalıklar da dahil tüm yiyecekler için çıkarmanız gerekir. Bu durumda, yemeğiniz bittikten sonra dişlerinizi fırçalayarak plaklarınızı temiz dişler üzerine tekrar takmanız önerilir. Ama o anda fırçalama ihtimaliniz yoksa, takma sürenizin azalmaması adına ağzınızı çalkalayıp plakları takabilirsiniz. Fakat daha sonra bulduğunuz ilk fırsatta dişlerinizi fırçalayıp plaklarınızın da temizliğini gerçekleştirmeniz gerekir. Plaklarınızı temiz kullanmamanız durumunda; dişlerinizde çürük riski artar ve ayrıca plaklarınız kirli kullanılırsa yıpranacağı için dişlerinize gerekli kuvveti uygulayamaz hale gelir.
  • Plaklarınızın temizliğini sabunlu ve su ile veya diş macunu ile yapabilirsiniz, sabun kullanırsanız kendi diş fırçanızdan ayrı daha sert bir diş fırçası ile temizlik yapınız, fakat dışarda iseniz kendi diş fırçanız ile ve diş macunu ile hekiminiz tarafından anlatılan şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Plak temizliğinizde kaynar su veya deterjan kullanmayınız.
  • Özellikle sabah uyandığımızda gece boyu ağzımızda tükürüğümüzün azalması nedeniyle oluşan kötü tat ve kokunun plaklarımıza sinmemesi adına sabahları, ve gün boyu plaklarımızdaki birikmesi muhtemel olan kiri arıtabilmek adına ise akşamları olmak üzere günde en az iki kez plakları temizlemeliyiz. Eğer plaklarla içecekleri içiyorsanız veya atıştırmalıklar sonrası dişlerinizi fırçalama fırsatı bulamadan takıyorsanız daha fazla sayıda da temizlik yapabilirsiniz.
  • Plaklarınızı çıkartırken klinikte size hekiminiz tarafından tarif edilen şekilde sağ, sol ve ön taraflardan dengeli olarak çıkartınız, aksi taktirde plaklarınızda kırılmalar ve yırtılmalar olabilir.
  • Her plağın en az 7 gün kullanılması gerekmektedir, 7 günden daha az sürede kaybolan kırılan plaklarınızı tekrar sipariş etmek gerekmektedir. Yaşanan aksilikler sonucu tekrar verilen siparişler tedavi ücretine dahil değildir ve ek ücret çıkmasına sebep olur. Bu siparişin elimize ulaşması sürecinde beklerken bir önceki plağımızı kullanarak beklemek gereklidir. Bu nedenle tedavi süresince son kullanılan 5 plağımızı atmamalı ve her bir plağımızı tekrar kullanma ihtimalimize karşı temiz kullanmalıyız.
  • Plaklarınızı çıkarırken tırnak darbesi ile veya yemek yerken sert gıdalarla ataşmanlarınızı kopartmamaya özen gösteriniz. Dişler üzerine yapıştırdığımız ataşmanları korumak adına; yemek yerken eski alışkanlıklarınıza göre daha yavaş ve dikkatli çiğnemeye özen gösteriniz, plak tedavisi ile hiç bir yiyecek yasak değildir sadece zeytin, hurma, kiraz ve erik gibi çekirdekli yiyeceklerin çekirdeklerini dışarda çıkarmaya özen göstermeniz ve kuruyemiş gibi sert yiyecekleri yavaş ve dikkatli çiğnemeniz yeterlidir.
  • Ataşmanlarınızın kopması dişlerde planlanan hareketin gerçekleşmemesine ve dişlerle plak arasındaki uyumun bozulmasına sebep olacaktır. Bu durum tedavi sürecinizi uzatır, tedavi zamanının uzaması nedeniyle hastada moral ve motivasyon kaybına sebep olur ve ayrıca kopan ataşmanlara ödenen ek maliyetler nedeniyle tedavi maliyetinizi artırır.
  • Plaklarınızı takarken plaklarınızın dişlerinize oturduğundan emin olunuz. Dişler ve plaklar arasında boşluk bulunmamalı. Az miktardaki boşluklar çiğneme egzersizi ile oturabilir fakat oturmama durumu devam ederse lütfen bize danışınız.
  • Dişlerle plak arasındaki uyum 3 sebeple kaybolur. Birincisi gereği kadar plakları takmamak, ikincisi çiğneme yapmamak, üçüncüsü ataşmanları koparıp koptuğunu farketmemek. Bu 3 ihtimal dışında uyum sorunu yaşanması ihtimali yoktur. Dişlerinizin plaklarla arasındaki uyumu kaybetmesi durumunda tekrar planlama yapıp tekrar plak seti söylemek gereklidir ki uyum kaybı sebebiyle söylenen ek plaklar tedavi sürecinizi uzatıp moral ve motivasyon kaybına sebep olacağı gibi kullanım hatası kaynaklı ek plak söylemek tedavi maliyetinizin de artışına sebep olacaktır.
  • Plaklarınızda herhangi bir uyum problemi (dişinize oturmayan bir kısım) veya kırık gözlemlediğinizde, plaklarınızı kaybettiğinizde veya dişleriniz üzerindeki ataşmanlarınızın kopması durumunda hekiminizi mutlaka bilgilendiriniz çünkü yaşanan aksiliğe bağlı olarak randevunuzun tarihini öne alma gerekliliği oluşabilir.
  • Plak tedaviniz boyunca, kullanımı bitmiş olan son 5 plağınızı mutlaka saklamanız ve randevuda yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu nedenle kullanımı biten plaklarınızı doktorunuzdan onay almadan atmayınız ve güvenli bir yerde numaralarını karıştırmadan saklayınız. Randevularınıza da mutlaka size verilmiş olan kullanımı bitmiş son 5 plağınız ile geliniz.
  • Elastik kullanan hastalarımızın da elastik paketlerinin kalanlarını her randevuda yanlarında bulundurması gerekmektedir. Elastiklerinizin de kalanlarını lütfen hekiminize sormadan atmayınız.
  • Plaklarınızı her takışınızda; size verdiğimiz küçük çiğneme aparatını kullanarak, bir tur sağdan sola, bir tur da soldan sağa olacak şekilde dişleriniz arasında tek tek ısırma yaparak plaklarınızın yerleşmesini sağlamanız gerekir.
  • Plaklarınız takılı iken sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez; size verdiğimiz uzun çiğneme egzersiz çubuklarıyla veya kutunuzun içerisindeki küçük çiğneme aparatınızla(chewy) sağdan sola ve soldan sağa, gidiş ve geliş 5 er kez olmak üzere sırasıyla hiç diş atlamadan alt ve üst dişleriniz arasında ısırma hareketi yapmanız gereklidir. Çiğneme egzersizlerinizi plak değişim günlerinizde günde 3 defa olarak artırmanız kullanmaya yeni başladığınız plağınızın uyumu açısından iyi olacaktır.
  • Tedaviniz süresince günde en az 3 kez (sabah/öğlen/akşam) dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Tabiki plaklarınızın her beslenme sonrası temiz dişler üzerine takılması, olması gerekendir. Bu nedenle lütfen kendinize diş fırçası ve diş macunu içeren bir kit hazırlayıp tüm geziler ve sosyal ortamlar, okul, iş, araba farketmeksizin her ortamda mutlaka çantanızda plak kutunuz ile beraber ağız hijyeni kitinizi taşıyın. Lütfen plaklarınızın takıldığı ilk gün “Nasıl diş fırçalanır” konulu videomuzu izleyiniz.
  • Tedaviniz süresince günde 1 kez diş ipi kullanımınız gereklidir. Aksi takdirde dişleriniz arasında diştaşı birikimi sonucu dişlerinizin hareketi yavaşlamaktadır. Lütfen plaklarınızın takıldığı ilk gün “Nasıl diş ipi kullanılır” konulu videomuzu izleyiniz.
  • Tedaviniz süresince size verilen elastikleri hekiminizin talimatlarına uygun olarak kullanınız.
  • Tedaviniz süresince dişleriniz en düzgün halini alana kadar hekiminiz tarafından ek plak siparişi verilecektir. İlk sipariş verilen setinizdeki sayı bitince tedaviniz bitmez:) Lütfen motivasyonunuzu o sayıya yetecek şekilde odaklamayın mutlaka ek düzeltimler rütuşlar gerekir. Sınırsız olan tedavinizin tadını çıkarın ek plaklarınızı mükemmel şekilde kullanmaya devam edin, hekiminiz bitti demeden bitmez🥰 Tedaviniz için hekiminiz tarafından söylenen tüm ek plaklar tedavi başında ödemiş olduğunuz ücrete dahildir.
  • Tedavi sonrası dişlerinizin düzgün halini ömür boyu korumak adına pekiştirme tedavisi ismi verdiğimiz bir koruma süreci başlar.

Bu koruma süreci için genellikle hastalarımızın alt-üst ön dişlerine retainer teli ismi verdiğimiz daimi koruyucu teller ve ortodontik tedaviyi takiben 1.5 yıl boyunca gece yatarken kullanılmasını önerdiğimiz şeffaf plaklar yapılır.

Fakat farklı tedavilerde doktorunuzun önerisine göre farklı pekiştirme apareyleri gerekebilir. Pekiştirme tedavisi sürecinin fiyatlandırması tedavi bitiminde yapılmaktadır ve tedavi fiyatınızın içine dahil değildir.

Lütfen tedavi bitiminde tekrar

“Nasıl diş fırçalanır”

“Nasıl diş ipi kullanılır” ve “Retainer teli olanlar nasıl diş ipi kullanır” konulu videolarımızı izleyiniz.

  • Tedavi bitiminden sonra 6. Ay, 12.ay, 18.ay ve 24. Ay olmak üzere ilk iki yılda en az 4 kez kontrollere gelmenizi öneriyoruz. Bu kontrollerde retainerlarınızın sağlamlığını, koruyucu plaklarınızın uyumunu ve dişlerinizin diziliminin aynı kalıp kalmadığını kontrol ediyoruz. İlk 2 yılı özellikle önemsiyoruz! İlk iki yıl koruyucu plaklarınızı her gece kullanmalısınız! çünkü tedavi sonrası dişlerimiz hareketli olurlar, koruyucu plaklarınızı düzenli kullanmanız sayesinde yeni konumlarında fikse olmalılar ki tekrar eski yerlerine dönmesinler.
    İlerleyen yıllarda ise yılda bir kez kontrole gelmeniz yeterli olacaktır.

Şeffaf plaklar nasıl temizlenir?

Şeffaf plak kullanımı!

Şeffaf plakta çiğneme egzersizi nasıl yapılır?

Tıkla
Sürükle