Skip links
Hawley apareyi (damaklık) kullanan hastalarımız için önemli bilgiler

Hawley apareyi (damaklık) kullanan hastalarımız için önemli bilgiler

Hawley apareyi (damaklık) kullanan hastalarımız için önemli bilgiler

  • Apareylerinizin takıldığı ilk anda konuşmanız size farklı gelecektir. Fakat merak etmeyin zamanla diliniz apareyin varlığına alışıp adapte olacaktır.
  • Apareyinizin takıldığı ilk gün yutkunamıyormuşsunuz gibi hissetmeniz normaldir. Paniklemeden kendinizi okulunuza, derslerinize, arkadaşlarınıza ve sosyal aktivitenize verin, ağzınızdaki apareyin varlığını unutmaya çalışın;)
  • Apareyiniz ağzınızda iken dudaklarınız, diliniz ve yanak kaslarınız ile apareyinizle oynamayın çıkartmaya çalışmayın. Apareyinizi sürekli oynayıp yerinden kıpırdatırsanız, bir süre sonra aparey dişleriniz ile olan uyumunu kaybedip, sürekli ağzınızdan düşmeye başlar. Apareyin işlevini görebilmesi için kıpırdamadan yerinde kalması gerekir ki apareyin şekli çenemize ve dişlerimize birebir yansısın.
  • Dudaklarınız, dişetleriniz, dil altınız (alt çenesinde aparey olan hastalarımız için) ve yanaklarınız apareyin varlığına alışıncaya kadar (genellikle apareyin takıldığı ilk ay) ağız içerisinde tahrişler veya aft şeklinde yaralar oluşabilir. Ağzınızın içerisinde tahriş olmuş alanlar veya aft şeklinde yaralar oluşursa, lütfen tuzlu su (1 çay bardağı su/1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlanan) ile gargara yapınız.
  • Apareylerinizin amacı çenelerinizi genişleterek dişlerinize sığacak alan sağlamak ve/veya alt çenenizi ilerletmektir. Bu görevlerini yerine getirebilmeleri için; apareylerimiz günde 21 saat ağızda kalmalıdır. Apareylerimizi sadece yemek yediğimizde ve su dışındaki içecekleri içerken çıkartmalıyız. Fakat bunun dışında her zaman ağzımızda olmalıdır. Apareylerimizi ne kadar iyi takarsak, tedavimiz o kadar iyi ve hızlı sonuçlanacaktır.
  • Apareylerimizi her çıkardığımızda lütfen direk kutusuna koyup, beslenme işiniz bittiği anda ise mümkünse ağız hijyeni gerekliliklerinizi yapar yapmaz direk zaman kaybetmeden ağzınıza takınız. Her taktığınızda da mutlaka tam yerleştiğine emin olmak adına çift elinizi kullanarak parmaklarınızla simetrik şekilde baskı uygulayınız.
  • Apareylerinizi peçeteye çıkarmak gibi bir hatayı bir kez yaparsanız, bunu alışkanlık edinebilirsiniz ve maalesef eğer apareylerinizi peçeteye sarma alışkanlığınız olursa bilin ki bir gün mutlaka kaybedeceksiniz:) O nedenle lütfen ilk günden itibaren apareylerimizi sadece iki yerde tutalım; ya kutusunda ya ağzımızda;) Peçetelerden lütfen uzak durun, onlar hep çöpe atılırlar, apareylerimiz de buna kurban gitmesin:)
  • Apareylerimizi kullandığımız dönem yaklaşık 1 yıl sürecektir. Bu dönem boyunca günde en az 3 kez lütfen dişlerimizi fırçalamayı alışkanlık haline getirelim. Bu nedenle lütfen kendinize diş fırçası ve diş macunu içeren bir kit hazırlayıp tüm geziler ve sosyal ortamlar, okul, iş, araba fark etmeksizin her ortamda mutlaka çantanızda aparey kutunuz ile beraber ağız hijyeni kitinizi taşıyın. Lütfen apareylerinizin takıldığı ilk gün “Nasıl diş fırçalanır” konulu videomuzu izleyiniz.
  • İdeal şartlarda her çıkardığınızda, yemeğiniz bittikten sonra dişlerinizi fırçalayarak apareylerinizi temiz dişler üzerine tekrar takmanız önerilir. Ama o anda fırçalama ihtimaliniz yoksa, apareyi takma sürenizin azalmaması adına ağzınızı çalkalayıp apareylerinizi takabilirsiniz. Fakat daha sonra bulduğunuz ilk fırsatta dişlerinizi fırçalayıp apareylerinizin de temizliğini gerçekleştirmeniz gerekir. Apareylerinizi temiz kullanmamanız durumunda; apareyinizde kalıcı kötü koku oluşacaktır ve ayrıca apareyiniz üzerinde diş taşı birikimi olacaktır ki tüm bunlar tedavi süreci bitmeden apareyinizin kullanılmaz hale gelmesine ve tekrar yapılması gerekliliğine yol açar. Apareyinizin tekrar yapımı hem zaman kaybı demektir hem de tedavi maliyetinin artışı demektir.
  • Apareylerinizin temizliğini sabunlu ve su ile kendi diş fırçanızdan ayrı bir diş fırçası ile hekiminiz tarafından anlatılan şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aparey temizliğinizde kaynar su, deterjan veya diş macunu kullanmayınız.
  • Özellikle sabah uyandığımızda gece boyu ağzımızda tükrüğümüzün azalması nedeniyle oluşan kötü tad ve kokunun apareylerimize sinmemesi adına sabahları, gün boyu okulda veya sosyalleşirken her atıştırmalıkta fırçalama fırsatı bulamayacağımız için apareylerimizde birikmesi muhtemel olan kiri arıtabilmek adına ise akşamüstü okuldan dönünce ve ayrıca yatarken olmak üzere günde en az üç kez apareyleri temizlemeliyiz. Eğer sürekli atıştırmalıklar sonrası dişlerinizi fırçalama fırsatı bulamadan apareyinizi takıyorsanız daha fazla sayıda da temizlik yapabilirsiniz.
  • Apareylerinizde tur açma işlemine başlandığı andan itibaren, tur açma protokolünü hekiminizin söylediği günlerde hiç aksatmadan yapınız.
  • Apareyinizin tur kağıdını, her tur açtığınızda düzenli olarak yazınız ve mutlaka her randevuda yanınızda bulundurunuz.
  • Turlarınızı aksatmamak ve unutmamak adına kendinize alarm kurmanızı öneririz.
  • Tur açmaya başladıkça, özellikle alt çene apareylerinde, apareyin itme baskısıyla dil altındaki alanda ağız içi yaralar oluşabilir. Böyle bir durumda hemen tuzlu su (1 çay bardağı su/1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlanan) ile gargaraya başlayalım fakat 3 gün içerisinde yara iyileşmezse veya acıdan takamaz hale gelirseniz lütfen hekiminize ulaşın. Apareyinizin çok baskı yapan kısımlarına bizim yapacağımız mekanik işlemlerle sizi rahatlatabiliriz.
  • Tur sayısı arttıkça apareyimizin şekli değişecektir. Apareyimiz ile paralel olarak çenemizde de değişiklik görmek için; apareylerin sürekli ağzımızda olması gerekir. Lütfen 10-15 dk apareysiz kaldığımız aralıkları bile önemseyelim. Öğünleri birbiriyle birleştirmeyelim. Takma süreniz 21 saatten azsa eğer tur açma sayısı arttıkça apareyin uyumu kesinlikle bozulacaktır.
  • Tur açmayı unuttuğunuz anda, ertesi sabah aklınıza gelirse anında açabilirsiniz, fakat daha farklı uzun süreli bir aksaklık yaşamanız durumunda lütfen hekiminize ulaşınız.
  • Apareyinizin oturmasında problem varsa veya ağız içerisindeki hissiyatında en ufak bir değişim hissettiğinizde mutlaka hekiminize ulaşınız.

DİKKAT:

📝Apareyimizi gereksiz çıkartıp takmak,

📝Apareyimizi günün 21 saati takmamak,

📝Apareyimizi gösterilenden farklı şekilde çıkartıp takmak (tek el kullanarak veya dille)

📝Apareyimizi taktığımız anda yeterli baskıyı uygulamayıp, dişlerimize iyi oturtmamak

Tüm bunlar apareyinizin uyumunun bozulmasına yol açacaktır. Ağzınıza oturmayan bir aparey sizi tedavi edemeyeceği için apareyinizin yenilenmesi gerekecektir. Bu durum tedavi sürenizi uzatıp tedaviye olan moral ve motivasyonunuzu azaltacağı gibi apareyin yenilenmesi ek maliyet çıkaracağı için tedavinizin maliyeti de artacaktır.

Damaklık temizliği nasıl yapılır?

Tıkla
Sürükle