Published in:
Bilgi Köşesi
Üst çene genişletme (RME) tedavisi süresince bilmeniz gerekenler!
Author
Ece Çavdar
Üst çene genişletme (RME) tedavisi süresince bilmeniz gerekenler!
- Apareyinizin tur açma protokolü kişiye, yaşa ve tedaviye göre değişmektedir. Lütfen hekiminizin söylediği şekilde turlarınızı açınız.
- Apareyinizin tur kağıdını, her tur açtığınızda düzenli olarak yazınız ve mutlaka her randevuda yanınızda bulundurunuz.
- Turlarınızı aksatmamak ve unutmamak adına kendinize alarm kurmanızı öneririz.
- Turların açılmaya başladığı ilk iki gün damak ve burun bölgesinde ağrı hissetmek normaldir. Bu iki gün içerisinde ihtiyaç duyarsanız hafif bir ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat lütfen Parasetamol içeren (Parol, Tamol, Minoset, Calpol vb.) ağrı kesiciler tercih ediniz.
- İkinci günden sonra ilerleyen günlerde tur açma sonrası ağrı hissiyatı çok azalmalıdır. Ağrınızın azalmaması durumunda lütfen hekiminize ulaşınız.
- Üst çenenin üst komşusu burun olduğu için çene genişletme tedavisi sürecinde; burun ve göz ile ilgili ağrılarda ve çene yüz bölgesindeki tüm ağrılarda lütfen hekiminize danışınız.
- Burunda sebepsiz kanama görülmesi durumunuzda hekiminizi bilgilendiriniz.
- Bu apareyin tur açma protokolünün belli bir düzen içerisinde ve ardışık olması gerekmektedir. Tur açma protokolünün devam ettiği ilk 25-30 gün içerisinde sık sık randevularınız olacaktır. Mümkünse bu süre içerisinde uzun süreli şehir dışı planlar yapmamanızı öneririz.
- Apareyimiz tur çevirme protokolü bittikten sonra da genişlemiş olan üst çeneyi korumak adına 6 ay kadar ağızda yapışık kalacaktır.
- Tüm tedavi sürecimiz boyunca (yaklaşık 7 ay kadar) lütfen kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği sonrası ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 4 kez diş fırçalamalıyız. Aksi takdirde apareyimiz ağızda 7 ay boyunca yapışık olup tüm yiyeceklere maruz kaldığı için ve akrilik olduğu için kalıcı bir koku yapacaktır ki bu hastamız için çok büyük bir kişisel ve sosyal problem olacaktır.
- Tedaviniz boyunca apareyinizin çıkmaması için yemekleri büyük lokmalar halinde yememeye, yavaş ve dikkatli yemek yemeye, yiyecekleri bölerek ve bıçakla keserek küçük lokmalar halinde yemeye özen gösteriniz.
- Apareyinizde en ufak bir hareketlenme hissettiğinizde veya apareyiniz yerinden çıktığında, çenenizin tekrar geri daralmadan apareyinizin yapıştırılması için mutlaka ivedilikle hekiminizi arayınız.
- Apareyiniz çıkarıldıktan sonra, apareyin kapattığı bölgelerde damağınızdaki ve dişetlerinizdeki kırmızı kanamalı görünüm çok normaldir. 1 hafta boyunca tuzlu su (1 çay bardağı su/1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlanan) ile gargara yapılmasını öneriyoruz.
ÖNEMLİ BİLGİLENDİME!
Yukarıda verilen bilgiler, hastalarımızı tedavi sürecinde bilgilendirmek için hazırlanmıştır.