Ortodontik tedavi sonrası dişlerim bozulur mu?
İçindekiler
ToggleOrtodontik Tedavi Sonrası Tedavinin Kalıcı Olması İçin Neler Yapılmalıdır?
Ortodonti, disiplin gerektiren, bazen sabrımızı zorlayan, uzun zaman süren fakat sonunda daha sağlıklı dişler ve daha estetik bir gülümseme ile sonuçlanan bir tedavi sürecidir. Tedavinin son aşaması ise diş tellerinin ya da şeffaf plakların çıkarıldığı an, yani herkesin dört gözle beklediği o büyülü andır! Ancak, tedavi süreci tellerin çıkmasıyla bitmiyor. Asıl önemli olan, bu kazanılan düzgün diş yapısının ömür boyu korunmasıdır. İşte bu noktada devreye koruyucu plaklar ve retainer telleri girer.
Peki, koruyucu plaklar ve retainer telleri nedir ve neden bu kadar önemlidir? Gelin, bu sorulara birlikte yanıt arayalım.
Retainer Teli Nedir?
Retainer teli alt ve üst ön dişlerimizin dilimize bakan arka yüzeylerine konumlandırılan ince bir teldir ve dişlerimize dolgu maddesi (kompozit) ile sabitlenir. Ömür boyu ağızda kalması için yapılır ve kalmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Koruyucu Plak Nedir?
Ortodontik tedavi sonrasında hareketlenmiş olan dişlerin, yeni konumlarında fikse olması için zamana ihtiyacı vardır. Dişler, yeni yerlerinde stabil hale gelene kadar hafif hareketler yapmaya devam edebilirler. Koruyucu plaklar, tedavi sonrası dişlerin geri kaymasını önlemek için kullanılan, tedaviniz bittiği gün var olan mükemmel dizilime sahip dişlerinizin şeklini birebir taklit eden şeffaf kalıplardır. Bu plaklar, dişlerin tedavi sürecinde kazanılan düzgün hallerini korumak amacıyla tasarlanırlar.
Neden Koruyucu Plak Kullanmak Zorundayım?
Diş telleri ya da şeffaf plaklarla geçirilen ortodontik tedavi sonrası dişlerin hemen tedavi bitiminde yerinde kıpırdamadan kalmasını beklemek büyük bir yanılgıdır. Çünkü hiç ortodontik tedavi görmemiş dişler bile hareketlidirler ki uzun süre kuvvet uygulanmış olan dişlerin etrafındaki kemik dokusu yumuşamış olacağı için, ortodontik tedavi görmüş dişlerde hareketlilik daha fazladır. Bu nedenle hastalarımıza özellikle ilk iki yıl çok dikkatli bir şekilde koruyucu plaklar kullanmasını öğütleriz.
Tedavi sonrası koruyucu plaklar neden önemlidir, kullanılmazsa ne olur?
- Koruyucu plaklar dişlerin hareketine engel olarak dişlerin bozulmasını önlerler. Plakların dikkatli kullanılmadığı durumlarda dişlerde bozulma, eski yerlerine kayma eğilimi görülecektir. Bu duruma “nüks” (relapse) denir. Koruyucu plaklar, dişlerin eski yerlerine kaymasını önleyerek, tedavi boyunca elde edilen sonuçların kalıcı olmasına yardımcı olur.
- Tedavi sürecini korur: Yıllarca süren ortodontik tedavi sürecinin sonuçlarını korumak, hastalarımızın motivasyonu için çok önemlidir. Yıllarca emek verdiğiniz birşeyin 3 ay sonra bozulması hepimizi hayal kırıklığına uğratır. Hastalarımızın bu sürecin sonunda yorulduğu gerekçesiyle koruyucu plaklarını düzenli takmaması büyük bir yanılgı olur ve tedavilerin boşa gitmedi ile sonuçlanabilir.
- Alışkanlık süreci: Dişler ve diş çevre si dokular, yeni konumlarına uyum sağlamaya çalışırken plaklar bu alışkanlık sürecine rehberlik eder. Aksi takdirde dilimizin dudaklarımızın basıncı ile bile dişlerimiz eski hallerine dönmek durumunda kalabilirler. Oysa biz plaklarımızı takarak dişlerimizin yeni yerinde kalması için ısrar edersek, dil ve dudaklar birkaç yıl içerisinde dişlerin yeni yerlerine alışmış olurlar.
Koruyucu Plaklar Ne Kadar Süre Kullanılmalı?
Koruyucu plakların kullanım süresi kişiye özel olarak belirlenir. Ancak genel bir kural olarak, tedavi sonrası ilk iki yıl en kritik dönemdir. Plaklar, ilk iki yıl yer gece sürekli olarak takılır ve bu süre yıllar ilerledikçe doktorunuzun tavsiyesine göre azaltılabilir.
Retainerları olan hastaların koruyucu plakları gece uyurken takması yeterlidir. Zamanla, dişler daha stabil hale geldikçe takma süresi kademeli olarak azaltılabilir. Tedavi planınıza bağlı olarak ortodontistiniz size en uygun kullanım programını belirleyecektir.
Koruyucu Plakların Bakımı Nasıl Yapılır?
Koruyucu plaklar, dişleriniz gibi düzenli olarak temizlenmelidir. Plaklar, bakteri birikimi nedeniyle zamanla kirlenebilir. Bu nedenle;
- Günlük temizleme yapmalıyız: Koruyucu plaklarınızı günde en az bir kez fırçalayarak temizleyin. Sert ve bol kıllı bir diş fırçası ve sabun kullanarak plakların üzerindeki kalıntıları temizleyebilirsiniz.
- Diş macunu kullanmamaya dikkat edin: Diş macunları, plakların yüzeyini çizebilir ve zarar verebilir. Bu nedenle yalnızca sabun ve fırça kullanarak temizlik yapmaya özen gösterin. Plaklar için özel temizlik tabletlerini de kullanabilirsiniz.
Mutlaka kutusunda muhafaza edin: Plakları kullanmadığınız zamanlarda temiz bir kutuda saklayın. Plaklarınızı kaybetmemek veya zarar görmesini önlemek için onları her zaman güvenli bir yerde tutun.
Koruyucu Plak Kullanmazsam Ne Olur?
Koruyucu plakların ihmal edilmesi, tedavi sonuçlarını hızla kaybetmenize neden olabilir. Dişleriniz eski yerlerine geri dönebilir ve bu da tekrar ortodontik tedavi gerektirebilir. Hiç kimse uzun ve zahmetli bir tedaviyi tekrar yaşamak istemez, değil mi?
Bu yüzden, koruyucu plaklarınızı kullanmak, gülüşünüzü korumanın en önemli yollarından biridir. Tedavi sonrasında ortodontistinizin verdiği talimatlara sadık kalmak, uzun vadeli başarıyı garantileyecektir.
Koruyucu Plaklar, Tedavinin Sigortasıdır!
Ortodontik tedavi sonrası koruyucu plak kullanmak, sağlıklı ve düzgün bir gülümsemenin sigortasıdır. Dişlerinizin tedavi sonrası yerine oturmasını ve bu durumun kalıcı olmasını sağlamak için koruyucu plaklar olmazsa olmazdır. Bu plakları düzenli kullanarak, tedavinizin meyvelerini uzun süre boyunca toplayabilir ve gülüşünüzü özgürce, yıllarca sergileyebilirsiniz.
Unutmayın, her gülüş bir hikaye anlatır; tedavinizin hikayesini başarıyla tamamlamak ise sizin elinizde! Eğer ortodontik tedavi sonrası koruyucu plaklar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız, kliniğimizle iletişime geçebilir ve gülüşünüzü güvence altına almak için en uygun adımları atabilirsiniz.
Ortodontik tedavi sonrası koruyucu plak, Koruyucu plak kullanımı, Diş telleri sonrası bakım, Tedavi sonrası diş kayması, Ortodontik tedavi nüks